Blogs

Als ik met kopers door een woning loop tijdens een aankoopbegeleiding, gaat een groot deel van het gesprek over hoe energiezuinig het huis is. Met de huidige energieprijzen is dit natuurlijk heel logisch, maar ik zie ook dat de opkomende generaties meer milieubewust willen leven. Tijd om aandacht te besteden aan mogelijke maatregelen en wat je zou kunnen besparen als je ze toepast in je huis.

 

 

De eerste stap is het goed isoleren van je woning. Met het isoleren van je woning blijft de warme lucht in het huis als jij je verwarming stookt, door goed te isoleren hoef je minder te verwarmen. Daar staat tegenover dat in de zomer de warmte niet kan doordringen in de woning en het dus koeler blijft in huis tijdens de zomermaanden.

Isolatie kan zowel aan de binnenzijde, als aan de buitenzijde van een woning worden aangebracht. Meestal leveren spouwmuurisolatie en dakisolatie het meeste op, zeker bij oudere woningen. De kosten voor de aanleg heb je gemiddeld in 3 tot 4 jaar terugverdiend. Het rendement kan oplopen tot wel 11-12%, wanneer je het vergelijkt met een spaarrekening. Laten we de meest bekende isolatiemogelijkheden eens bekijken.

Dakislolatie

Een dak zonder isolatie is een van de grootste energie­verspillers in huis. Een van de meest belangrijke zaken om aan te pakken dus. Niet alleen je verbruik zal direct afnemen, ook zul je een veel prettiger leefklimaat ervaren in huis. Met dakisolatie bespaar je dus veel energie en daarmee ook geld. Voor een hoekwoning is dat zo’n 800 m3 gas per jaar. Dat staat gelijk aan zo’n € 800. Gemiddeld betaal je € 900 aan materialen als je een schuin dak zelf isoleert, en € 4.500 als je het werk uitbesteedt. Voor het isoleren van het dak ontvangt u sinds 2022 een subsidie van € 30,- per m2. Voor de isolatie van de zolder- of vlieringvloer ontvangt u een subsidie van € 8,- per m2.

Muurisolatie

Als het dak geïsoleerd is, kun je ook aan de muren denken.

Het grootste voordeel van spouwmuurisolatie is de besparing in stookkosten. In een tussenwoning bespaar je met spouwmuurisolatie gemiddeld tot € 260 per jaar op je energierekening. Woon je in een vrijstaand huis, dan bespaar je zelfs tot € 1.000 per jaar. Wat zou jij doen met het geld wat je allemaal bespaart? Ook bij muurisolatie kun je subsidie krijgen. Op de website van Milieucentraal lees je hoeveel jij kunt besparen en hoeveel subsidie jij krijgt.

Wanneer je het dak en de muren hebt geïsoleerd is de vloer aan de beurt. Nooit meer koude voeten door een kille ondergrond, een fijnere leefomgeving in huis en minder stookkosten. Met goede vloerisolatie bespaar je op jaarbasis gemiddeld 330 m3 / € 210,- aan gas.

Welke vorm van vloerisolatie het beste is, is afhankelijk van de vloer die er ligt (beton of hout) en wel of geen kruipruimte.

O, en als je toch lekker bezig bent: breng dan meteen vloerverwarming aan. 🙂

Ideaal om op een energiezuinige manier de temperatuur in huis constant te houden.

Wat denk je van isolerend glas? Ook dat is een vorm van isolatie.

Enkel glas bestaat uit 1 laag glas en isoleert niet, dubbel glas bestaat uit 2 lagen, met lucht ertussen en isoleert matig.

HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het heel goed isoleert. HR++ glas is sinds 2008 op de Nederlandse markt. Triple glas bestaat uit 3 glasplaten met een coating en isolerend gas waardoor het super goed isoleert. Als je alle ramen (24 m2) in een gemiddelde hoekwoning vervangt door HR++ glas, kost dat ongeveer € 3.800. Na aftrek van de subsidie blijft daar € 2.500 van over. En wat bespaar je ermee? Stel, je had overal dubbel glas, dan scheelt dat zo’n € 200 per jaar aan energiekosten. Had je overal nog enkel glas? Dan bespaar je zelfs € 500 per jaar.

Wil jij weten hoe oud jouw dubbelglas is? Op de strip aan de binnenkant staat een datum van oplevering van het glas. Hieraan kun je zien hoe oud het is.

Door goede isolatie van je huis kun je dus flink bezuinigen op je maandlasten en je energielabel gaat met een aantal stappen omhoog. Naast het extra wooncomfort wat je direct na isolatie al ervaart, verhoog je met woningisolatie dus ook de waarde en verkoopbaarheid van je woning aanzienlijk.

Wil je weten wat jouw huis meer zou opleveren bij een beter label? Laat ons contact met je opnemen!

Wil je meer van deze informatieve nieuwtjes lezen? Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.