Blogs

Maak jij je zorgen over je energielabel nu je je huis wilt verkopen?

 

Ik hoor het vaak als ik bij (potentiële) klanten thuis kom: stress om het energielabel bij de verkoop van hun huis.
Begrijpelijk, er speelt nogal wat.

In deze mail leg ik uit hoe belangrijk het is om een goed label te hebben als je gaat verkopen. Ook geef ik een mooie oplossing voor woningen met een minder goed label. 🌿

"Het is waar; Een hoger energielabel kan de waarde van je huis aanzienlijk verhogen. Met de huidige energieprijzen wordt er door kijkers steeds meer gelet op het energielabel."

Energielabel & woningwaarde
Bij de verkoop van woningen is een definitief energielabel sinds 2015 verplicht. Het label loopt af van A naar G. Label A is een energieneutraal huis en een woning met label G verbruikt veel energie en is daardoor meer belastend voor het milieu. Tegenwoordig is er zelfs al A+ of A++ label voor woningen die meer terugleveren dan ze verbruiken.

Voorlopig en definitief energielabel
Elke woning in Nederland heeft een voorlopige indicatie gekregen. Dit indicatieve energielabel kan lager liggen dan de werkelijke energiezuinigheid van een huis, omdat er inmiddels al verduurzaming heeft plaatsgevonden. Om een definitief energielabel te krijgen moet een keuring plaatsvinden door een bouwkundige. Dit gebeurt in de praktijk vaak pas bij de verkoop van een huis. Verkoop jij je huis via House to Sell, dan zorgen wij ervoor dat er een afspraak wordt gemaakt voor een keuring.

Energiekosten
Voor aanstaande kopers is het energielabel een goede indicatie voor de hoogte van toekomstige energiekosten van de woning. Daarnaast biedt het inzicht in hoe energiezuinig en milieuvervuilend een woning is. Daarbij geeft het label ook een indicatie of er nog veel verbeteringen kunnen worden toegepast om het huis energiezuiniger te maken.

Invloed op de waarde van je huis
In 2021 deed Calcasa een onderzoek naar het prijseffect van vergelijkbare woningen met een beter energielabel. Hieruit blijkt dat de gemiddelde prijsstijging inmiddels is toegenomen tot bijna 4 procent. Met een gemiddelde woningwaarde van € 378.000 in 2021 gaat dat dus om gemiddeld € 14.000 euro. Dit was in 2018 nog een verschil van 6.000 euro.

Je ziet in al dit soort onderzoeken dat vooral de ongunstige labels grote invloed hebben op de prijs. Een ongunstig G-label kan een woning soms wel € 15.000 minder laten opleveren. Daarnaast staan woningen met lage labels aanzienlijk langer te koop dan woningen met een A-, B- of C-label.

De impact van een energielabel op de woningwaarde verschilt wel van regio tot regio. Dit komt vooral door belangrijke andere factoren die de waarde van een woning bepalen, zoals woningkrapte en de locatie.

Is jouw huis niet voorzien van een A of A+ label en schrik je van de invloed van een label op de waarde van je huis?
Wij denken met je mee en hebben een positieve tool: De WoonWensCoach. Is jouw label lager dan B, dan kunnen wij je kopers een prachtig cadeau aanbieden dat ze mogelijk snel over de streep trekt om toch jouw huis te kopen!
Laat ons contact met je opnemen, dan vertellen we je meer.

Ps. Natuurlijk heb je niet alleen dat goede label nodig voor een betere verkoopprijs, je doet het toch ook voor jezelf (en je portemonnee 😉) en voor het milieu. We kunnen niet meer zonder verduurzamen. Dus ook al ga je niet verhuizen, blijf ons volgen voor meer slimme en leuke ‘groene tips’.

Klik hier voor 7 dagen lang elke dag een interessante mail!