Blogs

Wonen in het groen. Het klinkt zo mooi en ik zie dan meteen een woning in de bossen voor me. Zo'n statige villa, met oprijlaan. Prachtig. Maar ja, de meeste huizen staan gewoon in een woonwijk en niet in het bos of tussen de weilanden. Wat kun je zelf doen om toch omgeven door groen te wonen?

 

Het klinkt zo mooi, wonen in het groen, ik zie dan meteen een woning in de bossen voor me. Zo'n statige villa, met oprijlaan. Prachtig.

Maar ja, de meeste huizen staan gewoon in een woonwijk en niet in het bos of tussen de weilanden. Toch is het een woonwens van velen, meer natuur en groen in je woonomgeving. Het is ook goed voor het milieu en het klimaat. Wat let je om zelf te starten met groen rondom je huis?

Wat kun je zelf doen om toch omgeven door groen te wonen?

Ik geef je 5 slimme tips.

Groen dak

Voorzie het dak van je schuur, aanbouw of veranda van een groen dak. Het dak wordt dan bekleed met sedum (vetpantjes- ze zijn er in duizenden varianten). Je kunt dit eenvoudig zelf doen! Deze planten isoleren, voeren het water beter af én je dak gaat veel langer mee. Het is onderhoudsarm en het ziet er prachtig uit. De gemeente 's-Hertogenbosch geeft subsidie voor groene daken, lees op hun website de voorwaarden.

Moestuin/kruidentuin

Een eigen moestuin geeft plezier. Wat je zelf plant of zaait, dat groeit en uiteindelijk kun je het ook nog zelf eten. Dat smaakt natuurlijk extra lekker! Veel tuincentra hebben handige pakketten om te starten met je moestuin. Erg leuk om dit samen met kinderen te doen. Heb je geen tuin? Ook op je balkon kun je erg leuke kruiden- of groentetuintjes maken middels bloembakken. Er bestaan zelfs mini-kasjes.

Stoeptegeltuintje

Zo gezellig! Een minituintje voor je gevel. Veel gemeentes stimuleren geveltuintjes, zo ook gemeente 's-Hertogenbosch. Door slechts één rij stoeptegels weg te halen en hier planten te zetten krijg je een geweldig effect! Meer ruimte voor je huis? Denk dan ook aan een paar mooie potten en een gezellig bankje om met de buren een kop koffie te drinken in de zon.

Geen betegelde achtertuin

Je hoort het steeds vaker: mensen haal de tegels uit je tuin. Nederland is helemaal vol getegeld. Dit is niet goed voor de afwatering. Ik vind het zelf ook niet echt gezellig. Een beetje groen achter je huis doet wonderen, het verzacht en maakt vrolijker. Maak een fleurige border, plant een paar mooie heesters en het kijkt meteen vriendelijker. Een vlinderstruik doet het goed voor insecten, de sering geurt heerlijk als hij bloeit en vogels zijn dol op struiken of boompjes met besjes. Je zult zien dat de vogels, egels en insecten je heel dankbaar zijn!

Klimplanten tegen de gevel

Heb je een kleine tuin of alleen een balkon? Laat mooie klimmers tegen de gevel groeien. Er zijn talloze mooie ideeën te vinden op internet. Zelf ben ik dol op paarse regen, clematis en druif. Wat vind jij mooi? Begeleid de planten met draad of een pergola en je hebt er veel plezier van.Heb je meer ruimte? Denk dan eens aan je eigen broeikas in de tuin. Ze zijn er in vele maten (zelfs al vanaf 1m3!).

 

Meer leuke tips en weetjes ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!